Multekake

Long time, no see. Men her gjør jeg nok et tappert forsøk på å komme i mål, og starter med denne deilige multekaken.

Multekaken

Beklager at jeg strever med å være tilstede her. Først gikk helsen ti skritt tilbake, deretter røk pcen med alle bildene og til slutt røk stekovnen. Three strikes, you´re out… Lysten har det ikke skortet på. Det har blitt bakt noe, men i mindre grad, og jeg har desverre ikke klart å legge alt ut på bloggen. Prøver nå å endre litt på layout og bilderedigering, slik at terskelen blir noe lavere, for å komme i mål. Det handler jo tross alt mer om baking, enn om blogging…😉

Sakte faller forhåpentligvis ting på plass. Vi har flyttet til roligere omgivelser, og om helsen er litt bedre er den vel fortsatt lite bakevennlig. Men så har i det minste de to andre tingene løst seg.🙂

 

Jeg bakte denne kaken første gang til min mor, for noen år siden, og den var bare nydelig. Den kan like gjerne kalles karamellfromasj med multer. Det er ingen multer på innsiden, bare en deilig, rund karamellkrem, på en fingerkjeksbunn, med marengs og kokos rundt, og multer på toppen. Jeg har laget den med både multebær, og multesyltetøy. Og brukt både vanlig kokosmasse, og rå kokosflak rundt kantene. Liker du ikke multer, kan du selvsagt bytte ut disse med noe annet, men det er noe med kombinasjonen av multer og karamell. Den er en unik innertier.

image

En venn av meg delte en gang en oppskrift på creme brulée med multer i bunnen av formen, og det blir mye av det samme smaksbildet her. Skal du ha en god dessert til jul og ikke vil kjøre tradisjonell multekrem, så prøv gjerne denne kaken, eller lag din favorittoppskrift på creme brulée med noen deilige multebær, eller skjeer multesyltetøy, i bunnen. Du vil ikke angre.

Multekake
Marengsen er endret i mengde fra originaloppskriften, for å unngå å sitte igjen med en eggehvite. Dersom du vil følge orginalen, bruker du 3 eggehviter og 50g+50g melis.

1 kakering eller springform, ca 22 cm

Kakebunn:
Fingerkjeks (lag selv eller kjøp ferdige)
Alternativt kan du bruke:
sukkerbrødbunn (del i 2 eller 3 og bruk bare én del) eller nøttebunn.

Fromasj:
4 gelatinplater
120 g sukker (jeg bruker rårørsukker)
3 dl fløte
4 eggeplommer
3 dl kremfløte

Marengs:
4 eggehviter
66g + 66 g melis

ca 1 dl kokosmasse eller kokosflak
ca 2 dl multer eller multesyltetøy

Slik gjør du:

  1. Finn frem og mål opp alle ingredienser til fromasjen.
  2. Legg gelatinplatene i bløt i et glass kaldt vann til de er myke, minimum 5 minutter.
  3. I en litt romslig gryte med lokk smeltes sukkeret over medium varme til karamell. Når du synes karamellen er mørk nok, helles fløten i. Det vil bruse og boble. Sett på lokk og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp i fløten. Sett til side.
  4. I en romslig bolle vispes eggeplommene godt sammen. Sett gjerne bollen på en fuktig klut, slik at den står stødig, når du skal over på neste steg.
  5. Hell den varme karamellen sakte over eggeplommene, under omrøring.
  6. Klem vannet ut av gelatinplatene, og ha de i den varme karamellblandingen. Rør godt og jevnlig mens gelatinen løser seg opp.
  7. Sett karamellen til avkjøling i kjøleskap eller i vannbad. Rør fortsatt jevnlig under avkjøling; til karamellen blir romtemperert.
  8. Pisk fløten til krem.
  9. Vend kremen inn i karamellen med en slikkepott til du ikke lenger kan se kremen, og har fått en jevn, karamellfarget fromasj.
  10. Legg fingerkjeksen/kakebunnen i kakeringen.
  11. Hell fromasjen over og sett kjølig til fromasjen stivner.
  12. Ta av kakeringen.
  13. Pisk eggehvitene med 66 g melis til de skummer og er luftige. Tilsett så de siste 66g melis og fortsett til du har en stiv marengs.
  14. Smør marengs på og rundt fromasjen.
  15. Press kokos langs kantene med hendene.
  16. Sprøyt en pen bord med marengs langs kanten på toppen. Svi gjerne av med en gassbrenner.
  17. Fyll toppen med multer eller multesyltetøy.

Anbefales!🙂

image

Sverre Sætre kakeprosjektet foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under frukt og bærkaker og favoritter.


Klikk her for å “like” Det store kakeprosjektet på Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s