Kaffe-og Sjokoladekake uten mel

20130715-200257.jpg

From my friends visiting from Instagram; the recipe is given in english further down, so please scroll and check it out. Let me know if you would like more of this in the future.

Litt utenom prosjektet. Vi er på sommerferie og jeg benytter sjansen til å bake litt utenom kakeboka, grille god mat og nyte havets delikatesser. Også prøver jeg meg på litt ipad-blogging, så får vi se hvordan det går.😉

Dette er min kose-seg-kake. Den som er uten mel og sukker, fordi kroppen er mest samarbeidsvillig uten. Som jeg spiser med god samvittighet mens andre fristelser står på bordet for resten av folket. Søt nok til å tilfredsstille søthunger, sjokoladetrang, kakefysing og lysten på noe… Mektig og rik på smør. Denne kaken er mørk, og med tydelig smak av kaffe. Mange barn liker den svært godt. Man blir fornøyd etter et lite stykke, og det er derfor kjekt at kaken er veldig holdbar.

Opprinnelig fant jeg denne på nett et sted, og har bare lagret den beleilig nok som “sukrinkaken”, så jeg beklager at jeg ikke kan linke til kilden. Men sukrin og jeg blir aldri så gode venner, så jeg har endret kaken litt. Kaken kan bli helt sukkerfri hvis du bruker sjokolade som er sukkerfri. Jeg nøyer meg med å bruke mørk sjokolade og søte med stevia ved siden av. Avhengig av hvor mørk sjokoladen din er, vil du kanskje justere mengden søtstoff. Vaniljen er også med på å søte uten sukker. Jeg bruker gjerne det ekte vaniljepulveret fra Oluf Lorentzen hvis jeg ikke har vaniljestang for hånden. Uansett hva du velger av merker på ingrediensene her, så vit at jo bedre du liker smaken av hver ting alene, jo bedre blir kaken. Bruk gode økologiske egg, deilig kaffe, kvalitetssjokolade, god kakao, ekte vanilje, godt smør… Du er verdt det.😉

Kaffe- og SjokoladeKake
Gir en lav kake, ca 25 cm diameter.
Stekes i bakepapirkledd form ved 180 grader i ca 12-15 minutter

Du trenger
4 egg
1 ts ekte vanilje, eller frø fra 1/2-1 vaniljestang
3 ss steviapulver til baking (for eksempel Candarel)
20 dråper stevia-extract (jeg bruker NuNaturals fra iHerb)
1 dl kaffe
250 g smør
250 g sjokolade, jeg bruker gjerne 70%-87%
1 ss kakao
1,5 dl kremfløte
50 g sjokolade
Kokosmasse til pynt

…selvsagt kan du søte med sukker også: ca 150 g rårørsukker gir en deilig smak, eller bruk samme mengde kokossukker eller sukrin…

Slik gjør du:
1. Pisk egg, vanilje og søtstoff til lys, tykk, luftig eggedosis. Det er en fordel med en kjøkkenmaskin eller håndmikser her. Pisker du for hånd, får du en god treningsøkt. Det tar ca 10 minutter i en kjøkkenmaskin på halv hastighet.
2. I en liten gryte smeltes smøret.
3. Når smøret er smeltet, tas gryten av platen. Tilsett sjokoladen i biter, kaffe, kakao. Rør til sjokoladen er smeltet og alt er blandet. La stå og avkjøle litt, til det er ca fingervarmt.
4. Når eggene er ferdig pisket, heller du sjokolademassen over eggene. Pisk til alt er blandet. Ikke mer.
5. Smak gjerne på røren og vurder om den er riktig søtet. Her er det opp til deg om du vil søte mer.
6. Hell røren i bakepapirkledd form og stek midt i ovnen. Sjekk etter 12 minutter. Kaken skal være fast men skjelve som gele på midten, slik som en brownie! Den setter seg under avkjøling.
7. Sett kaken til avkjøling på rist. I mellomtiden lager du glasuren.
8. Varm opp fløten i en liten gryte. Når det ryker av fløten, tas gryten av varmen. Ha i sjokoladen i biter. Rør til alt er smeltet og samlet.
9. Hell glasuren over kaken. Dryss på rikelig med kokos.
10. Sett i kjøleskapet, minst et par timer, gjerne til neste dag. Den er best på dag to…og tre..og fire…

20130715-201029.jpg

This is my go-to comfortcake. The one without flour and sugar, because I feel better without them. Still it is sweet and chocolaty enough to satisy a craving. This cake is bold and with a clear coffee-flavour, but still, the kids seem to like it. It is rich and loaded with butter. A small slice is enough to satisfy, so it is a good thing it keeps well in the fridge.

If you use sugarfree chocolate, the cake can be entirely sugarfree. I am satisfied using chocolate with a high cocoa-percentage, and adding stevia to sweeten. Do use good quality ingredients: free range eggs, delicious coffee, real chocolate, good cocoa, real vanilla, real butter… You are worth it.😉 I’ve done my best to try and convert the measurements, but try to go by the original grams if you can, as they are more accurate.

Coffee- and Chocolate Cake
Yield: one 10 inch cake
Butter and line your bakingpan with parchmentpaper.
Bake at 350 degrees F or 180 degrees C, 12-15 minutes

What you need:
4 eggs
1 transpoon real vanilla (extract or seeds from a vanillabean)
3 tablespoons stevia for baking (powder)
20 drops liquid stevia (I use NuNaturals from iHerb)
….or substitute with sweetener of your choice for instance 150 g cane sugar, coconutsugar or erytherol…
1 dl or 1/2 cup coffee
250 g or 1 cup butter
250 g or 8,75 oz chocolate (I use 70-87% cocoa-content)
1 tablespoon cocoapowder (unsweetened, dutch process)
1,5 dl or 3/4 cup heavy cream
50 g or 1,75 oz chocolate
Shredded, unsweetened coconut for decoration

What to do:

1. Whip eggs, vanilla and sweetener until thick, pale and fluffy. A standmixer is an advantage here. A handmixer works well too. By hand, you are in for a bit of a workout. It will tale about ten minutes on a standmixer at half speed.
2. Meanwhile: In a small pot, melt the butter.
3. When butter is melted, remove from heat. Add chocolate in pieces, coffee and cocoa. Stir until combined, and let sit to cool off slightly, white the eggs finish beating.
4. Once eggs are done, pour chocolate-butter over eggs. Only beat to combine. Not more.
5. At this point I like to taste the batter to see if it is sweetened to taste. If you are cautious about tasting raw eggs, make your own judgement call on this one.😉
6. Pour batter into a pan, greased and lined with parchment paper. Bake for about 12 minutes, until it looks like a newbaked brownie. It will set up when cool.
7. Place the cake to cool on a rack. Meanwhile make the simple ganache.
8. Warm up cream until steamy. Take off heat. Add chocolate in pieces. Stir gently to combine.
9. Pour ganache over cake, and distribute evenly. Spinkle liberally with shredded coconut.
10. Leave to set up, well covered from odours, in fridge forat least a few hours. It is best on day to…and three…and four….😉

Enjoy!

Camilla&Sverre Project foregår her. En liten hyllest til Den Store Kakeboka. Så langt har jeg bakt disse kakene.
Du er også hjertelig velkommen til å følge kakeprosjektet mitt på
Instagram @camillasphotos og/eller Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s