Pynteskolen: Modelleringssjokolade

Modelleringssjokolade er et veldig morsomt medium å jobbe med. Sjokolade og væske er ikke venner på kjøkkenet, men ved å kombinere sjokoladen med en riktig mengde væske, i dette tilfellet sirup, får man en fin modelleringsmasse. Denne kan brukes til all verdens pynt og skulpturarbeider. Man kan lage den av lys, mørk og hvit sjokolade, og den smaker godt. Jeg bruker lys sirup og helt alminnelig kokesjokolade fra nærbutikken til dette, og velger ikke de fineste, dyreste variantene her.

Slik lager du modelleringssjokolade

Ingredienser:

  • 200 gram sjokolade
  • 90 gram (3 ss) sirup

Fremgangsmåte:

  1. Finhakk sjoladen.
  2. Smelt sjokoladen over vannbad.
  3. Ta bollen med sjokolade av varmen, og sett den gjerne på en fuktig klut, slik at den står stødig.
  4. Tilsett sirup til sjokoladen, og rør.
  5. Etter kort tid vil sjokoladen trekke seg sammen, bli tykk, og til slutt samle seg til en ball.
  6. Pakk modelleringssjokoladen godt inn i plastfolie, og oppbevar i romtemperatur til den er blitt fast, gjerne over natten.Trenger du å bruke sjokoladen raskt, kan du legge den en stund i kjøleskapet.
  7. Når sjokoladen skal brukes, knar du den myk og modellerer med den, akkurat som med marsipan.Du kan også farge modelleringssjokoladen. Helst skal du bruke oljebaserte farger til dette, men jeg opplever at det går bra med gelé og pastafarger også. Jeg har enda ikke forsøkt å bruke vanlige norske konditorfarger, men vil tro at det blir for mye væske for å få et godt resultat, til at det fungerer her.
  8. Vær oppmerksom på at sjokoladen vil smelte av varmen fra hendene dine, så du må ikke jobbe for lenge med den av gangen. Jeg synes det er en forel om kjøkkenet ikke er for varmt når jeg holder på med dette. Det kan også være en lur idé å ha et brett stående ved et åpent vindu, så kan du hvile modelleringssjokoladen der. Der kan du herde figurene du jobber med underveis i prosessen, oppbevare ferdige figurer, hvile sjokolade som har begynt å smelte og bli for myk, slik at du raskt kan bruke den igjen. Det at sjokoladen smelter av varmen fra hendene dine, kan også brukes til din fordel: Det er lett å jevne ut skjøter og skape sømløse overganger.

Her er noen bilder som viser prosessen:

modelleringssjokolade 1 Camilla&SverreProject modelleringssjokolade 2 Camilla&SverreProject modelleringssjokolade 4 Camilla&SverreProject
modelleringssjokolade 5 Camilla&SverreProject

Modelleringssjokolade kalles blant annet også sjokoladepasta, modeling chocolate og candy clay.

De som følger meg på instagram, fikk kanskje med denne pynten laget av modelleringssjokolade:

modelleringssjokolade 7 Camilla&SverreProject modelleringssjokolade 8 Camilla&SverreProject modelleringssjokolade 9 Camilla&SverreProject

Jeg skal vise frem kaken og fortelle litt mer om den i et eget innlegg om kort tid.

Camilla & Sverre Project foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under pynteskolen. Du vil kanskje også like:

marsipanrose 1   sjokolade temperering 23   Sjokoladekake Guanaja

Kakene og jeg er også å finne på Instagram: “camillasphotos”.
Følg gjerne Det store kakeprosjektet mitt på Facebook.

8 thoughts on “Pynteskolen: Modelleringssjokolade

  1. Pingback: Bursdagskake med Tigergutt | Camilla&Sverre Project

  2. Pingback: Tvillingkaken | Camilla&Sverre Project

  3. Spennende. Tror du det er mulig å lage en bro mellom to kaker med denne oppskriften eller blir den for løs til det?

  4. Veldig bra og oversiktilg oppskrift! Men er det vanlig at sjokolademassen “lekker” olje/fett? Merket at det låg igjen en “dam” av fett nederst i bollen…

    • Hei Helene.
      Takk for det.🙂
      Nei, jeg er ikke vant med at det pleier væske av massen. Var det første forsøk? Hvordan gikk det å bruke massen? Jeg ville tro den blir kornete av å lekke væske. Kanskje prøve igjen?
      Hilsen Camilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s