Tertebunn med smeltet smør

Som lovet i mitt forrige innlegg om tertebunn, skal jeg nå fortelle dere om en morsom tertebunn, som er enkel å lage, og som går mot all logikk. Denne kan lages med fyll og stekes, da lager man deig og bunn, rett før man går videre med fylling og steking, eller den kan stekes uten fyll for en fullkommen knasende sprø, tertebunnopplevelse.

Tertebunn med smeltet smør 5 camilla&sverreproject

Deigen begynner med at smøret skal smeltes (!) i en svært varm ovn, og deretter skal melet røres inn. Det er viktig at man har gode grytekluter, og er bevisst på varmen. Det er nemlig veldig intuivt å bare skulle gripe tak i bollen under røringen… Det ferdige resultatet er en utrolig sprø og lett tertebunn: for en konsistens og smak! Så jeg anbefaler å gi denne et forsøk.

Oppskriften kommer fra franske Paule Caillat, som driver herlige Promenades Gourmandes (hvor man kan delta og lære autentisk fransk matlaging fra marked til spisebord…for en drøm…), og oppskriften er skrevet ned av David Lebovitz, så den finner dere på engelsk her.

Tertebunn á la Paule Caillat
Rekker til en terteform på 18-20 cm, eller ca seks små former på 10 cm.
Det tar ca 30 minutter fra start til deigen er ferdig, hvorav ca tyve minutter er ovnstid som kan brukes til å for eksempel lage fyllet. Deretter skal tertebunnen stekes, med eller uten fyll. Forvarm ovnen til 200 grader før du begynner.

Ingredienser:

 • 90 g smør (Jeg bruker normalsaltet.)
 • 1 ss vegetabilsk olje (Smaken fra oljen vil være merkbar, så hvis du ønsker minst mulig påvirkning kan du bruke eksempelvis solsikke eller soya. Jeg har brukt kokosolje med godt resultat. Vær klar over at ved bruk av virgin kokosolje, vil bunnen få et snev av kokossmak.)
 • 3 ss vann
 • 1 ss sukker (Jeg bruker rårørssukker, for det synes jeg er best.)
 • 1/8 ts salt (Jeg bruker maldon.)
 • 150 gram siktet hvetemel (Spelt funker også fint.)

Slik gør du:

 1. I en ildfast form, måler du opp alle ingrediensene unntatt melet. Det er ikke nødvendig å blande de sammen. Bare mål opp og ha det i. Mål også opp melet og sett det til side i en egen skål.
  Tertebunn med smeltet smør 1 camilla&sverreproject
 2. Sett den ildfaste formen inn i en forvarmet ovn på 200 grader. Nå skal alt smelte sammen til smøret er blitt nøttebrunt. I min ovn tar dette ca 15-20 minutter. Tar du ut smøret for tidlig, vil det eneste problemet være, at du kanskje trenger litt mer mel for å oppnå riktig konsistens på deigen. Prøv å være tålmodig med smøret og ikke ta det for tidlig.
 3. Mens smøret smelter kan du forberede litt, og finne frem:
  Terteformen(e) du skal bruke.
  Et underlag for den varme bollen. Jeg legger en silikonmatte på skjærefjølen slik at den varme bollen ikke sklir. Et lett fuktet kjøkkenhåndkle vil gjøre samme nytten.
  Melet du har målt opp på forhånd.
  En sleiv å røre med.
 4. Ta smøret ut av ovnen (la ovnen stå på) og hell alt melet oppi. Det kan sprute litt.
  Tertebunn med smeltet smør 2 camilla&sverreproject
 5. Rør til alt kommer sammen til en myk deig.
  Tertebunn med smeltet smør 3 camilla&sverreproject
 6. Når deigen er så avkjølt at du kan ta på den, has den over i terteformen. Bruk fingrene og press deigen godt inn i kantene. Du kan gjerne bruke en gaffel til å trykke kantene godt på plass. Skal du fylle bunnen før steking, følger du oppskriften din, men tanke på om den skal forstekes eller ikke. Skal du steke et tomt terteskall følger du videre anvisninger her.
  Tertebunn med smeltet smør 4 camilla&sverreproject
 7. Prikk bunnen(e).
 8. Sett terteformen i varm ovn og stek til den er gylden og sprø. Det tar ca 15 minutter. Hvis du har en terteform med avtagbar bunn, kan det lekke litt smør fra formen. Det er helt normalt og vil ikke påvirke resultatet.
 9. Avkjøl tertebunnen på rist. Når den er helt kald, kan den tas ut av formen. Vær forsiktig, da den er veldig sprø og delikat. Morro, eller hva?

Dette er ikke en oppskrift som er skrevet i sten. Man kan lykkes selv om smøret ikke har stått lenge nok til å bli helt nøttebrunt, og man kan føle seg litt frem med å øke melmengden, dersom deigen virker for våt. Jeg laget denne deigen for første gang i påsken. Da smaksatte jeg deigen med timianblader samtidig som jeg hadde i melet. Etterpå ble tertene fylt med sitronkrem og toppet med marengs. Det ble virkelig en deilig dessert!

sitronterte med smeltetsmørbunn 1 camilla&sverreproject

sitronterte med smeltetsmørbunn 2 camilla&sverreproject

Terte med sjokolade og chili er neste ut her…jooohoo, hei hvor det går!

Camilla & Sverre Project foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under grunnoppskifter, terter og paier. Du vil kanskje også like:
sjokoladeterte tertebunn 2 Hvordan lykkes med tertebunn

Kakene og jeg er også å finne på Instagram: “camillasphotos”.
Følg gjerne Det store kakeprosjektet mitt på Facebook.

Advertisements

One thought on “Tertebunn med smeltet smør

 1. Pingback: Linseterter med rips | Camilla&Sverre Project

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s