Smash cupcake

En kjekk, ung mann konfirmerte seg for kort tid tilbake, og med æresguttens sans for det salte-søte, smaksimproviserte hans mor og jeg oss frem til en Smash cupcake til kakebordet. Siden cupcake-oppskriften i Den Store Kakeboka foreslår å være kreativ med glasurer og fyll vil jeg gjerne dele inspirasjonen videre. Vil du være med så heng på nå:

Bruk en sjokoladecupcakeoppskrift du liker. For eksempel den fra Den Store Kakeboka men med tilsatt kakao eller smeltet sjokolade. Alternativt kan du lage en langpanne av for eksempel denne oppskriften, dele den i 4×4 cm store ruter, ploppe de i vanlige muffinformer, slik som jeg har gjort her, og fortsette med pyntingen som nedenfor. 😉

Følgende oppskrift på karamell og sjokoladefrosting, er lett endrede utgaver fra “Kakedager” av The Hummingbird Bakery -og ingen betaler meg for å si dette; men guri malla, for en lekker bok……!

Den salte karamellen:
0,6 dl vann
200 gram sukker
2 ss lys sirup
1,2 dl kremfløte
1 ts salt, jeg brukte maldonsalt

Kok opp vann, sukker og sirup til du får en tykk lysbrun sirup i en litt romslig kasserolle. Pass på. Først tar det litt tid, men når vannet er fordampet går det raskt. I mellomtiden koker du opp kremfløten i en liten kasserolle og holder den varm (men ikke kokende). Når sirupen din har ønsket farge (lys brun eller litt mørkere avhengig av smak og behag) heller du forsiktig og sakte i den varme fløten. Det vil boble voldsomt opp, men så roer det seg. Sett til side. Vent med å smake til med salt når karamellen er blitt avkjølt, til etter at du har laget Smashfyllet.

Smash-fyllet:
Til ca 24 cupcakes brukte jeg en stor pose Smash. Dette var rikelig, men du må gjerne bruke mer eller mindre avhengig av smak og behag. Jeg la til side 24 hele, fine Smash til pynt, og knuste resten i en stor bolle med en rotmoser. Ta ca to tredjedeler av den salte karamellen og rør inn i den knuste Smashen. Sett til side.

kan du smake til resten av karamellen med salt. 😉

Den salte sjokoladen (NB! stor oppskrift):
0,6 dl vann
200 gram sukker
2 ss lys sirup
3,6 dl kremfløte
400 gram mørk sjokolade i biter
400 gram romtemperert smør, i terninger
evt. ca 1 ts salt

Kok karamell slik som forklart ovenfor, men stopp etter at du har hatt i kremfløten. Sett karamellen til side så den får avkjølt seg litt, og ha i den mørke sjokoladen. Rør forsiktig til alt er smeltet sammen. Ha sjokoladekaramellen i en mikser. Jeg brukte rørespaden, ikke vispen, og la den nå stå og røre til karamellen er avkjølt. Dette kjenner du med hånden på utsiden av bollen, og det vil ta ca fem minutter. Tilsett så smøret, mens du mikser, og miks til alt smøret er godt blandet inn og du får en luftig fin krem. Smak til med salt om ønskelig.

Avkjøl i kjøleskapet til den er klar til bruk. Jeg satt hele bollen i kjøleskapet, med rørespaden oppi, og vispet den raskt opp igjen før bruk.

Monteringsrekkefølgen er som følger:

  1. Muffin
  2. dynkes med kakao
  3. toppes med Smash-karamell
  4. sjokoladefrosting sprøytes på
  5. pyntes med en hel Smash
  6. og litt salt karamell risles over helt til slutt
  7. nytes langsomt

Lykke til! 🙂

Sverre Sætre kakeprosjektet foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under formkaker. Likte du dette vil du kanskje også like:

     

Kakene og jeg er også å finne på Instagram: “camillasphotos”.
Følg gjerne Det store kakeprosjektet mitt på Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s