Sjokolade-espresso terte med kaffekrem

Jeg har lyst til å vise frem denne. Jeg har laget den vidunderlige kaffekremen fra kaffekaken på nytt. Denne gangen med pulverkaffepulver (Nescafé espresso) og den ble mer mokkafarget denne gang. Lukter og smaker fortsatt herlig.

Selve kaken er etter en oppskrift av Sandra Cook, hentet fra en gammel, utslitt bok som kort og godt heter Espresso, og er skrevet av Karl Petzke og Sara Slavin. Det er en sånn type bok som ikke flommer over av oppskrifter, men av nydelige bilder og stemningsfulle sitater, med en oppskrift her og der… 😉 Jeg er veldig glad i sånne bøker. De blir gjerne boende på nattbordet mitt i lang tid.

Sjokolade Espresso Terte
En stor kake på 26 cm, alternativt kan oppskriften halvveres og stekes i 22 cm form.
-Det har jeg gjort her. Kaken bør lages minst en dag i forveien, og blir bare enda bedre av å stå enda en dag til. 😉 Kaken er glutenfri, og kan enkelt gjøres sukkerfri.

Stekes på 175 grader i 40-45 minutter til kantene slipper formen.

2 ss hasselnøtter
2 ss espresso bønner
455 g mørk sjokolade (velg en du selv synes er god, smaken blir fremtrende)
225 g smør
9 egg, i romtemperatur, delt i plommer og hviter
225 g sukker (eventuelt annet søtstoff; for eksempel 150 gram sukrin eller fruktose)
0,6 dl sterk kaffe / espresso, avkjølt

Forvarm ovnen og smør formen.
Rist nøttene og espressobønnene i ovnen i hver sin ildfaste skål i åtte til ti minutter. Hell de varme hasselnøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni vekk skallet fra nøttene. Bruk bare de lyse kjernene og kast skallet. Avkjøl.

Visp eggedosis av eggeplommene i en kjøkkenmaskin. Etter ca ett minutt, har du i sukkeret, litt om gangen. Visp videre til du har en tykk, lys eggedosis og eggene har tredoblet i størrelse; ca 10-15 minutter. Mens eggene står og pisker kan du gjøre klart følgende:

Kjør nøttene og bønnene i en kvern eller foodprosessor til finmalt. Jeg bruker den lille matmøllen som følger med stavmikseren min til dette.

Smelt smøret over svak varme. Mens smøret smelter finhakker du sjokoladen med en kniv og har sjokoladen i en romslig bolle. Når smøret er smeltet, heller du smøret over sjokoladen. Rør umiddelbart til alt er smeltet og blandet. Tilsett espressobønne- og nøtteblandingen.

Når eggedosisen er lys og luftig, tilsettes kaffen / espressoen, og vendes forsiktig inn. Vend deretter eggeblandingen inn i sjokoladeblandingen med en slikkepott. Se gjerne denne videoen, om du lurer på riktig teknikk for å vende inn eggene.

Vask bollen og vispen grundig i godt såpevann. (“Godt vann” 😀 ). Skyll godt med rent vann og tørk grundig. Nå kan du piske eggehvitene dine. Pisk hvitene på rolig til middels hastighet til de er stive. Pass på så de ikke overpiskes og blir kornete. De er mer skjøre når de piskes uten sukker, og pisker du for kraftig får du eggehviter med store luftbobler som kollapser raskt. Du er ute etter små, tette luftbobler, og det får du bare ved å ta tiden til hjelp. 😉

Vend inn eggehvitene i resten av røren. Hell røren over i den smurte kakeformen og stek ved 175 grader, i ca 35-45 minutter, til kaken løsner fra kanten på formen. Jeg stekte denne i 40 minutter.

Avkjøl kaken på rist og deretter gjerne i kjøleskap over natten, før du tar av formen. Kaken er veldig holdbar og smaker nydelig med kaffekrem på. Annet deilig tilbehør kan være vaniljekrem, pisket kremfløte, iskrem, ferske frukter eller bær. -Eller bare et enkelt melis- eller kakaodryss.

Jeg pyntet med kaffekrem, ferske jordbær, sjokolademønster og hakkede nøtter.

Nyt…  😉

Sverre Sætre kakeprosjektet foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under grunnoppskrifter, pynteskolen og sjokoladekaker. Likte du dette vil du kanskje også like:

     
Kakene og jeg er også å finne på Instagram; brukernavn “camillasphotos”.
Følg gjerne Det store kakeprosjektet mitt på Facebook

Advertisements

2 thoughts on “Sjokolade-espresso terte med kaffekrem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s