Pepperkaker, Sirupsnipper og Peppernøtter …og en fantastisk glasur

Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen,
han blir så doven og så lat og veldig tykk i magen.
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille –
han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen og så lett i bena at han nesten ikke kan stå stille.
Den som vil ha bare kjøtt og spiser sine venner –
han blir så doven og så trøtt og får så stygge tenner.
Men –
den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille –
han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange gode venner, og får like fine tenner som en krokodille.
“Grønnsakspisevise” av Thorbjørn Egner

Sånn… nå kan du spise peppernøtter med god samvittighet! Og siden det er samme oppskrift på sirupsnipper og pepperkaker, er det vel ingenting i veien for å kose seg litt…

Her følger to lekre oppskrifter:

Pepperkakedeig med egg
Denne kommer fra Den Store Kakeboka og inneholder egg. Vi har vært mye mer rause med krydderiene, og forenklet fremgangsmåten litt. Oppskriften rekker til en helt passe porsjon med kaker. Dersom du har storspisere i hus, eller skal lage byggverk av deigen anbefaler jeg deg å doble… minst.😀
Steketid for mellomstore kaker: ca 9 min ved 175 grader.

150 g brunt sukker (jeg brukte rårørsukker)
150 g mørk sirup
150 g smør
1 ts kanel
1/2 kardemomme
1/2 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
450 g mel
1/2 ts natron
2 egg

I en gryte varmes sirup, sukker og smør til sukker og smør er smeltet sammen. Ha i krydderiene og rør godt. Ta kjelen av platen. I en romslig bolle has melet og natron. Rør godt, før du tilsetter den varme sirupsblandingen. Rør det hele godt sammen. Tilsett eggene til slutt og rør godt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne natten over.

Pepperkakedeig med fløte
Oppskrift nummer to er vår faste slager av en pepperkakeoppskrift. Den har vi brukt i mange år, smaker deilig og er solid i konstruksjoner. Den er velkrydret, men absolutt barnevennlig for det. Her forspises det på deig hvert år… Jeg pleier også ha allehånde i. Det har jeg aldri sett i andre oppskrifter, og mulig det er veldig merkelig, men vi liker det godt. Verdt å prøve for den som har lyst. Dette er allerede en romslig porsjon, som rekker til både et lite hus og kaker. Lykke til.🙂
Steketid for mellomstore kaker: ca 9 min ved 175 grader.

2 dl mørk sirup
300 g rårørsukker
300 g smør
2 dl kremfløte
1 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts pepper
1 ts allehånde (kan utelates)
4 ts kanel
2 ts bakepulver
800 g mel

I en gryte smeltes sirup, sukker og smør til sukker og smør er smeltet sammen. Rør i kremfløte og krydderier. I en romslig bolle blandes mel og bakepulver godt. Tilsett den varme blandingen og rør godt. Sett deigen kaldt i minst en times tid, gjerne over natten. Lykke til.🙂

Når pepperkakekunsten skal pyntes pleier vi å bruke denne fantastiske glasuren. Den er fast og renner ikke, stivner til stiv marengsaktig konsisens når den tørker, og er fin å lage pene border med.

Melis og eggehviteglasur
fra boken “Pepperkaker” av Heidi Bøe
1 dl eggehvite, romtemperert
1 ts sitronsaft/eddik (du smaker den ikke, det er kun for å stabilisere glasuren)
ca 14 dl melis

I en kjøkkenmaskin vispes eggehvitene skummende og luftige. Tilsett sitronsaft/eddik og tilsett gravis melis til glasuren er blitt fast.Ta litt glasur mellom tommel og pekefinger, gni sammen og dra fra hverandre.Glasuren skal kjennes seig og det skal stå igjen to topper mellom fingrene. Tilsett farge om ønskelig. Ha i sprøyteposer og pynt i vei!

Velkommen til Nisseby, peppekakehuset vårt!😀 Tror jeg må slenge ut en skrytepost om våre fordums pepperkakehus også, for dette er noe vi koser oss med hvert år. Og kanskje noen vil sette pris på en post om tips og triks for pepperkakehuskonstruksjoner? Vil du være med så heng på!😉

Blir det pepperkakehus hjemme hos deg i år?

Sverre Sætre kakeprosjektet foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under julekaker og småkaker. Likte du dette vil du kanskje også like disse (pek på bildene for å se teksten):
      

Klikk her for å “like” Det store kakeprosjektet Facebook

5 thoughts on “Pepperkaker, Sirupsnipper og Peppernøtter …og en fantastisk glasur

  1. Pingback: Velkommen til Nisseby | Sverre Sætre Prosjektet

  2. Pingback: Rosinbrød | Sverre Sætre Prosjektet

  3. Pingback: Sarah Bernhardt (med to oppskrifter) | Sverre Sætre Prosjektet

  4. Pingback: Kransekake med Fantorang | Camilla&Sverre Project

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s