Hjemsøkte pikekyss: Who you gonna call…?


Klar for halloween på mandag? Her kommer et lite tips etter en runde med halloween-bursdagfeiring i huset; de søteste skumle spøkekyssene du kan tenke deg. Perfekt som pynt/topping på en muffin, kake, spiselig bordpynt eller på en kule med grøssende god iskrem… eller hvis du er som et bursdagsbarn jeg kjenner godt: spis de som de er (-og be raskt om mer)!

Ingredienser til en skokk med skumle fyrer:
6 eggehviter
180 gram sukker
180 gram melis
sølvkuler

Utstyr:
Mikser, helst med stålbolle og en god visp
Sprøytepose med rund tyll (min er ca 1 cm i diameter)
Bakepapirkledde stekebrett

Steketid og temperatur:
ca 2 timer i forvarmet ovn ved 100 grader. Jeg bruker varmluft. Kan gjerne hvile i ovnen med døren på gløtt til neste dag.

Noen tips før du går videre:

 • For å få stiv marengs er det en fordel at eggehvitene ikke kommer rett fra kjøleskapet. La de stå litt fremme på benken ca 20 minutter før du setter i gang.
 • Helt ferske egg kan være vanskeligere å piske stive. Litt salt eller syre (noen dråper sitron) kan hjelpe på dette.
 • Husk å ha gullende ren visp og vispebolle uten rester av fett eller oppvaskmiddel.
 • Det er ikke lett å få sprø marengs på en regntung dag – bare så det er nevnt…
 • Sist men ikke minst: beregn god tid! Det tar lang tid å piske masse luft inn i eggehvitene, og det tar lang tid å steke marengsene før de er ferdige. (Men du trenger jo ikke sitte og se på mens de steker da…. 😉 )

Fremgangsmåte:

Nå som du har romtempererte hviter, heller du de i vispebollen og setter i gang på lav-medium hastighet. Vær tålmodig. Pisk til det skummer, se bilde under til venstre. Fortsett å piske på medium hastighet og tilsett en spiseskje sukker. Når den er pisket inn, tar du en spiseskje til. Er du heldig, har du kanskje en kjekk liten bakeassistent som gjør denne oppgaven for deg? Når alt sukkeret er pisket inn, tilsetter du melisen på samme måte. Nå kan du også trygt sette opp hastigheten.

Nå har det gått lang tid (10-15 minutter med bråkete visping føles lenge, gjør det ikke? ) og du burde ha noe som ser ut som massen på bildet øverst til høyre. Stopp maskinen. Med  helt rene fingre, tar du litt av massen på pekefingeren og gnir tommelen mot pekefingeren. Kjennes det ut som små sukkerkorn? Pisk litt til. Er massen helt glatt? Da er du nok ferdig. Gjør en siste test ved å dyppe en sleiv eller lignende i marengsen. Snu sleiven slik at marengsen peker opp i taket. Får du en spiss som saaaakte bøyer seg nedover – vel, da kan du klappe deg selv på skulderen og være fornøyd med et glimrende resultat!

(Små bakeprinser og prinsesser synes som regel det er morsomt å gjøre “snu-bollen-opp-ned-over-hodet testen” også.)

Fyll en sprøytepose til hver baker og sett i gang. Alt er lov, men det kan være lurt at spøkelsene har noenlunde lik størrelse. Mine er ca fem cm høye, og jeg satt en fyrstikkeske ved siden av for å ha noe å måle etter mens jeg sprøytet de ut. Jeg holdt sprøyteposen vinkelrett på stekebrettet og sprøytet mens den ble løftet sakte opp. Ved å løfte litt og deretter senke litt kan du lage flere artige fasonger. (Og vil du lage marengssnømenn til jul er det en enkel sak etter dette…)

Magien skjer når den uformelige klisne klumpen får to fantastiske øyne! Trykk kulene litt inn, så de ikke detter ut under stekingen.

Bakeprinsen slo til med slanger, monstre, romvesener og det som verre er. 😀

Dersom de ikke skal brukes som pynt, men spises som de er, kan man også sprøyte de rett i muffinsformer. Slik var de kjekke å transportere og dele ut i bursdag.


Lykke til med dine skumle spøkekyss!

p.s. Det er stor fare for å få en viss 80-talls film-slager på hjernen underveis når man lager disse. Jeg foreslår at man bare lar seg rive med og omfavner fenomenet. Det går over etterhvert… får man i alle tilfeller håpe på… I’m afraid of no ghost… 😀

Sverre Sætre kakeprosjektet foregår her; en liten hyllest til Den Store Kakeboka. Dette innlegget er arkivert under grunnoppskrifter. Likte du dette vil du kanskje også like disse (pek på bildene for å se teksten):


Klikk her for å “like” Det store kakeprosjektet Facebook

Advertisements

6 thoughts on “Hjemsøkte pikekyss: Who you gonna call…?

  • Hei Kari,
   Jeg gjør alltid mitt beste for å referere til inspirasjonen der jeg finner den. (Denne bloggen kan vel knapt sies å være stort annet enn akkurat det…….) Disse spøkelsene har jeg og bakeprinsen min derimot kommet på helt selv under en bakeøkt. Vi er veldig glad i pikekyss og lager det ofte. Jeg har ikke hørt om Heidi Swanson før, men har nå sett på linken din.
   Takk for interessen.
   Camilla

  • Hehe… Ja den gjør meg glad også. 😀 Disse var veldig populære på kakebordet og forsvant fort. Nå jobbes det med utforming av snømenn og juletrær. 😉
   Takk for visitten igjen 🙂
   Camilla

 1. Pingback: Marengsreder | Camilla&Sverre Project

 2. Pingback: Bûche de Printemps | Camilla&Sverre Project

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s